Arbeidsmediation
Arbeidsmediation
Overal waar mensen werken kan conflict ontstaan. Wil je kosten en frustraties voorkomen: ga tijdig het gesprek aan!
Ervaar de voordelen van Mediation zoals nieuwe inzichten en een verbeterde werksfeer. M2 Mediation helpt jaarlijks vele organisaties, bedrijven en medewerkers om de vruchten te plukken van conflict.
Laat ons eens meedenken in uw situatie. Oprechte MfN registermediators die oprechte aandacht hebben voor alle deelnemers.
Waarom arbeidsmediation
Mediation bij een arbeidsconflict is echt niet uniek en komt frequent voor.
Arbeidsconflicten kunnen vele oorzaken hebben. Denk aan: knellende gezagsverhoudingen, wisselende collega’s of gestreste leidinggevenden. Maar ook aan veranderende privé- of bedrijfsomstandigheden. Een arbeidsconflict kan erg lang duren en veel (verborgen) schade aanrichten. Een ‘arbeidsconflict ziekmelding’ komt vaker voor dan vele werkgevers denken.
Effecten van een arbeidsconflict kunnen zijn:
- Geroddel, negatieve sfeer, kampvorming en/of improductiviteit.
- Verloop, verzuim, negatieve bedrijfsuitstraling, tegenwerking en zelfs fraude.
- Minder functioneren, ziekte of ontslag (door werkgever of werknemer).
Als je niet samen uit een conflict komt, krijgt arbeidsmediation weer schot in de zaak. Ook kan het zijn dat een bedrijfsarts mediation heeft geadviseerd. Juridisch ingrijpen kan zo voorkomen worden, wat prettig is voor alle betrokken partijen.
Voordelen arbeidsmediation
Bij M2 Mediation zien we arbeidsmediation niet alleen als een manier om een rechtszaak te vermijden. Het biedt ook de kans om relaties te verbeteren, een positieve werksfeer te waarborgen en de productiviteit te verhogen. Afspraken die voortkomen uit mediation zijn vaak duurzamer omdat beide deelnemers erachter staan. Onze ervaren mediators geven elk conflict een positieve draai.
Hierbij is specialisatie in mediation van arbeidsconflicten niet alleen nuttig maar zelfs essentieel. Hierdoor beschermen we alle partijen ten opzichte van de consequenties van het arbeidsrecht maar ook rondom persoonlijke zaken. Door de situatie van het arbeidsgeschil goed te kunnen aanvoelen en de arbeidswetgeving en arbeidsregels te beheersen komt de oplossing sneller en beter.
Verplichte mediation bij een arbeidsconflict?
Nooit! Een mediation is altijd vrijwillig! Ook bij een arbeidsconflict. Dit geldt zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Maar waarom niet meewerken aan een mediation? De kans is erg groot dat partijen er samen uitkomen onder begeleiding van een mediator. En precies dat feit kan tegen je keren als je voor de rechter staat. Als je geweigerd hebt je in te spannen om eruit te komen (via mediation) dan werkt dat eerder in je nadeel dan voordeel. Er moeten goede en duidelijke redenen zijn waarom een partij niet mee wil doen met mediation. Hetzelfde geldt voor het je niet serieus in willen spannen binnen een mediation. Met andere woorden: mediation is vrijwillig (volgens het MfN-mediationregelement) maar niet vrijblijvend.
Hoe verloopt arbeidsmediation?
Een neutrale en onafhankelijke mediator begeleidt partijen naar een uitkomst die voor iedereen goed werkt. Vanwege de vrijwilligheid; beëindigen kan op elk gewenst moment door elke deelnemer of door de mediator. De mediator eindigt de mediation pas nadat alle mogelijkheden om tot overeenstemming te komen zorgvuldig onderzocht zijn en er een duidelijke oplossing is gevonden voor het conflict.
- Contact met M2 Mediation:
bij een kwestie tussen deelnemers neemt u als werkgever, u als medewerker, u als adviseur van een arbodienst of u als HR business partner contact met ons op. Dit kan ook preventief als een conflict dreigt te ontstaan. Tijdens dit gesprek geven wij u alle informatie over het proces en ontvangt u per mail een offerte.
- Voorgesprekken
alle deelnemers hebben de mogelijkheid om voorafgaand aan de mediation een vertrouwelijk gesprek te voeren met de mediator. Hiertoe nemen wij dan contact op. Normaal doen wij dit telefonisch, echter dit kan ook via teams of persoonlijk.
- Online intake (optioneel):
als er geen voorgesprekken plaatsvinden, ontvangen beide deelnemers een digitale vragenlijst.
Hierin kan worden aangeven welke onderwerpen in de mediation besproken moeten worden. Zo krijgt de mediator een goed beeld van de belangen en standpunten van beide deelnemers.
- Start van de mediation:
na de eventuele intakegesprekken nemen wij contact met u op en bespreken wij de deelnemers aan tafel en de inschatting van de duur van het traject. Hierbij worden de bijeenkomsten ook alvast achter elkaar ingepland. Het liefst binnen een korte periode van enkele weken.
De mediation begint met een bijeenkomst op een locatie die voor alle betrokkenen prettig is. Eerst wordt de mediationovereenkomst ondertekend, die vrijwilligheid en vertrouwelijkheid waarborgt. De neutrale mediator zorgt voor een respectvol gesprek waarin naar elkaar geluisterd wordt.
- Mediationgesprekken:
tijdens de mediation inventariseren we de belangen van alle deelnemers en verkennen we verschillende oplossingsrichtingen. Indien nodig kan de mediator ook afzonderlijk met iedere deelnemer spreken om tot een doorbraak te komen.
- Vastleggen van de oplossing:
de bereikte resultaten worden juridisch door beide partijen zelfstandig getoetst en daarna door de mediator vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of een afsprakendocument. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwe werkafspraken zijn of een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. De schriftelijke afspraken zijn juridisch bindend.
- Afronding en rapportage:
de mediator houdt de verwijzer op de hoogte van het proces en stuurt een beëindigingsbericht aan alle partijen zodra de mediation is afgerond. Uiteraard plannen wij ook een evaluatie moment met de deelnemers. Mocht er in de toekomst opnieuw behoefte zijn aan mediation, dan wordt er een nieuwe mediationovereenkomst opgesteld.
Arbeidsmediation werkt
Met onze aanpak lossen we 91% van de conflicten op. Wij brengen rust en structuur waardoor iedereen de ruimte krijgt op zoek te gaan naar passende oplossingen. Dit resulteert in duidelijke afspraken om de samenwerking voort te zetten, of in een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Zo kan iedereen weer vooruit.
Bel of mail ons en wij nemen zo snel mogelijk contact op
